Kiránduló

Felvonóval nyárból a télbe – Dachstein Südwandbahn

A Dachstein déli oldalán van egy különleges felvonó, ami nyáron is a hófödte hegyre repíti az utasait. A Dachstein lejtőin télen fantasztikus síparadicsom található, rengeteg különböző síelési lehetőséggel. És nyáron is! Igaz, nyáron kevesebb a lehetőség, de a Dachstein gleccseren nyáron is lehet síelni, akár rövidnadrágban is. 🙂

Ramsau egy picurka falucska festői fekvéssel a Dachstein hegyvonulat déli lábánál. Ramsau mellől indul a hegy irányába az az út, amely felvisz a felvonó völgyállomásához. Komoly emelkedőkkel, szerpentinekkel tarkított út, csodálatos kilátással – azoknak akik nem vezetnek, mert a vezető nem fog ráérni nézelődni. Ezért jobb nem is saját autóval menni, de erről majd később.

A völgyállomás 1702 méteren található. A hegy-állomás pedig ott, azon a csúcson az épület és a zászlók között, fent. Látjátok?

Innen indul az a nagykabinos felvonó, ami egyenesen a Dachstein gleccserhez repít fel. Különlegessége, hogy az alsó és a felső állomás között nincs oszlop! A drótkötél a két állomás között kifeszítve lóg, nem tartja semmi. Ezt meglátva az embernek kicsit inába száll a bátorsága. 🙂

De mindenképpen érdemes kipróbálni!

Sőt, annak, hogy nincs oszlop még előnye is van. A kabinok csodálatosan simán, zökkenőmentesen siklanak fel és le, semmi döcögés, semmi rázkódás, semmi kilengés, ami az oszlopoknál egyébként előfordul.

Hol található? Ausztriában, Stájerország nyugati szélén, Schladmingtól nem messze, Ramsau am Dachstein falu mellett. Térképen ITT

De mi is ez? Egy inga üzemű nagykabinos felvonó, két kabinnal, melyek egyszerre, egymással szemben haladva közlekednek. Egyik fel, másik le.

A felvonót 1966 és 1969 között építették. A völgyállomás csak egyetlen (fizetős) úton közelíthető meg. Először még nem volt a hegyen áram, ezért a felvonó üzemelését dízelmotor biztosította. A felvonó üzemeltetése 2003-ban került át egy Felső-Ausztriai társaságtól egy Stájerországi, Schladmingi központú céghez, és ebben az évben megtörtént a felvonó villamosítása is.

2010-ben lecserélték a kabinok tartóköteleit, és ezek a gyönyörű, hatalmas, új kabinok 2013. május 18-án kezdték meg az utasok szállítását. A kabinokat a Carvatech nevű cég kifejezetten ehhez a felvonóhoz tervezte és gyártotta, ezért teljesen egyediek, ilyen sehol máshol nem található.

A kabinok befogadó képessége 43 és 55 fő. A különbség a két kabin között egy nagyon különleges okból adódik. Az egyik kabin tetején egy terasz található, ahol 10 szerencsés és nagyon bátor vállalkozó a kabin tetején utazhat.

Természetesen a kabin tetején történő utazás teljesen biztonságos, ettől függetlenül azt hiszem, elég nagy bátorság kell hozzá. 🙂

 

Mivel csak az egyik kabin tetején van terasz, ezért egy kis taktikázásra van szüksége annak, aki ott szeretne utazni. Az alsó állomáson a hegy felé fordulva a jobb oldali pályán lévő kabin tetején van a terasz, tehát úgy kell helyezkedni a sorban, hogy amikor belépünk (bedugjuk a jegyet és átmegyünk a forgó kapun) az következzen. (Sajnos azt nem engedik, hogy belül várjunk a következő kabinra, tehát még a forgó kapu előtt kell taktikázni.) Továbbá, mivel a terasz befogadó képessége nagyon korlátozott (10 fő), eléggé elöl kell állnunk a sorban, hogy feljussunk. De ha sikerül, az élmény valószínűleg minden kellemetlenségért kárpótol. 🙂

Ahogy ezen a képen is látszik a felvonó mellett, a hegyre Klettersteig (Via Ferrata), azaz vasalt út is vezet. Az igazán kemények tehát “gyalog” mennek fel.

A kevésbé kemények, viszont bátrak pedig felvonóval. 🙂

A felső állomás mellett egy panoráma kilátó-terasz, a Dachstein Skywalk található, melynek üveg padlóján keresztül nagyon mélyre láthatunk le.

A felső állomáshoz közeledve egész közel jönnek a sziklák, a kabin pedig a viszonylag gyors utazósebességről lelassít, és borzalmasan lassan áll be az állomás épületébe.

A tériszonyosokra és a pánikolósokra (meg rám) nagyjából ezen a ponton jön rá a sikító-frász, amikor a kabin centiről centire araszolva halad, én meg ott tartok magamban, hogy miért állt meg, érjünk már föl, álljon már meg, hadd szálljak már ki. De érdemes leküzdeni ezt az apró pánikot, mert a felvonó és a hegy hatalmas élményt ad! (És nagyon büszkék leszünk magunkra utána! Ha leértünk.) 🙂

Hát ide vannak rögzítve a több mint 2 km hosszú drótkötelek, amik a kabinokat tartják. Bízzunk a technikában! 🙂

A felső állomás majdnem 3000 méteren vár bennünket. Azért ez a majdnem, egészen pontosan 2700 méter. De már az is jó magasan van.

Annyira magasan, hogy fent a Dachstein gleccseren nyáron sem olvad el a hó, nyáron is lehet hógolyózni, síelni, snowboard-ozni, mert a kialakított pályákat folyamatosan karbantartják és működnek a húzóliftek is.

A hegyen más attrakciók is találhatók, de erről a Dachstein gleccserről szóló bejegyzésben írok részletesen (a jövő hétre elkészül).

És ha már mindent megnéztünk fent, vagy “kisíeltük” magunkat, akkor besorolhatunk a völgymenethez. Fentről a völgy felé nézve a bal oldali kötélen lógó kabin tetején van a terasz. Érkezik is.

Lefelé csodálatos panoráma tárul elénk a Schladminger Tauern csipkés csúcsaira, meg az alsó állomásra. 🙂
A helyi busz a kép jobb oldalán lévő fogadó mellől indul majd lefelé.

Itt már elkezdenek kiengedni a befeszült izmok, és ha leérünk, talán kicsit remegő térdekkel, de hatalmas megkönnyebbüléssel és büszkeséggel nézhetünk vissza a hegyre. 🙂

Technikai adatok:

 • alsó állomás: 1702 m
 • felső állomás: 2700 m
 • szintkülönbség: 998 m
 • legmeredekebb emelkedés: 72 %
 • átlagos emelkedés: 51,6 %
 • a kötélpálya hossza: 2174 m
 • haladási sebesség: 10 m/s
 • menetidő: 6-7 perc
 • kapacitás: 700 fő/óra
 • oszlopok száma: 0 db
 • kabinok száma: 2 db
 • a felvonó gyártója: Vöest-Alpine 
 • a kabinok gyártója: Carvatech

A felvonó nyáron (07.01-től 09.10-ig) minden nap 7:50-től 17:30-ig jár, menetrend szerint 15 percenként, de igény esetén folyamatosan indítják a kabinokat. (Szélsőséges időjárás esetén nem közlekedik.)

Árak 2017 (felnőtt / diák / gyerek):

 • hegy ÉS völgymenet: 37 / 28 / 18,50 Euro
 • hegy ÉS völgymenet 13 óra után: 32 / 24 / 16 Euro
 • hegy VAGY völgymenet: 22,50 / 17 / 11,50 Euro
 • kutya pórázon és szájkosárral: 4 Euro (Szájkosár is kötelező! Ha nincs, akkor a pénztárnál vásárolható 8 Euróért)

Felnőttnek számít az, aki 1998 előtt született, diák az, aki 1999-2001 között született és gyermek az aki 2002 után született. A gyerekeknek és diákoknak a születési év igazolásához fényképes igazolvány felmutatása szükséges.

DE!

Ha akár egy éjszakát is a környéken töltünk (a partner szállásadóknál), akkor kapunk egy Schladming-Dachstein SommerCard-ot, amivel többszáz helyre mehetünk be ingyen, vagy kedvezményes áron.

Például a Dachstein Südwandbahn felvonó is INGYEN használható egy alkalommal. DE! Változás az idei évtől, hogy csak két itt eltöltött éjszaka után jár az ingyenes felvonózás a Dachstein-Südwandbahn-on. A többi felvonóhoz elég akár egy éjszakát is itt tölteni, ehhez az egyhez azonban minimum kettőt kell. Azért még így is nagyon megéri! 🙂

Fontos! SommerCard-dal ingyenesen egy nap csak egy felvonó vehető igénybe! Tehát a felvonókat tegyétek külön napokra, hogy ingyen mehessetek! 🙂

Nyáron (májustól szeptemberig) a nagy tömegre való tekintettel a felvonó weblapján időpont foglalási lehetőség van. Sőt, kifejezetten ajánlott! Semmit nem kell előre fizetni, csak egy időpontra bejelentkezni, amit visszaigazolnak. Ha csak egyedül, vagy páran mentek, akkor is! Ugyanis akinek nincs foglalása, azt csak akkor engedik be, ha már minden előre bejelentkezett utas a kabinban van és még van hely. Így akár több kört (a honlap szerint akár 2 órát) is ki kell várni, míg fel vagy lejuthatunk. A lefelé út foglalásához a honlapon azt javasolják, hogy a hegyi attrakciók kényelmes végignézéséhez (persze síelés és plusz túrázás nélkül) legalább 2 órát szánjatok. Tehát foglaljatok időpontot!

A Ramsautól a völgyállomásig vezető fizetős út is ingyenes a SommerCard bemutatásával, illetve annak, aki igénybe vette a felvonót. A felvonójegy árában az útdíj is benne van. (Fontos! Az útdíj jegyet a hegyállomáson lévő automatában, vagy a völgyállomáson lévő pénztárnál érvényesíttetni kell. Ha nincs SommerCard és nem megyünk a felvonóval, akkor az útdíj személyautókra (9 főig) 14 Euro.)

És ha szeretnétek megkímélni az autótokat a komoly szerpentines úttól, a felfelé kettes-hármasban történő erőlködéstől, lefelé pedig ugyanennyi kemény fékezéstől, valamint a sofőr is szeret útközben nézelődni, akkor vegyétek igénybe a Schladmingból induló és útközben több faluban is megálló (SommerCard-dal ingyenes!) helyi buszjáratokat. A buszok menetrendjéről és útvonaláról a Ramsauer Verkehrsbetriebe honlapján találhattok meg mindent.

Remélem kedvet kaptatok, és ha erre jártok, feltétlenül kipróbáljátok ezt a kicsit félelmetes, de nagyon különleges felvonót.

Ramsau am Dachstein – a csodaszép fekvésű falucska
Megtaláljátok a képen a hegyállomást? Pedig ott van, oké kicsit kicsi.
(balról az első csúcs tetején az a pötty) 🙂

 

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is. 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!