Kiránduló

Talbachklamm – a legkönnyebb

Az általam eddig bejárt szurdokvölgyek közül a Talbachklamm szurdok a legkönnyebben megközelíthető és a legkönnyebben bejárható. Kicsit kivétel is, mert itt nincsenek fa hidak és lépcsők, csak egy kellemes, széles ösvény, ami ráadásul télen-nyáron járható.

Széles, gyors folyású, gyönyörű színű patak, szép vízesések és a hegyről csörgedező, zenélő erecskék – ez a Talbachklamm.

Hol található?
Ausztriában, Stájerország nyugati szélén, Schladming városka mellett. A belvárostól kb. 5 perces sétával érhető el a szurdok. Ha a belváros meg van, onnan már ki van táblázva. Térképen ITT

De kezdjük a folyónál. A Talbach egy sebes vizű hegyi patak, Schladmingban ömlik az Enns folyóba. Előtte a hegy lábánál sörgyár áll a patak mellett. Itt gyártják a helyi, Schladminger sört.

A sörhöz a vizet a patakból szivattyúzzák a sörgyár fölött. Itt indul a szurdok.

A szurdok Schladming városát és Unterthal falucskát köti össze. A széles gyalogutat szívesen használják a futók és a kerékpárosok is. Az út végig a Talbach patak mellett halad, nincs benne extrém emelkedő vagy lejtő, szinte egyenes az egész és közvilágítás is van mellette. 

Már ez sem lenne rossz, de ennél több van benne! 🙂

A város felől közeledve az elején mindjárt több vízesést is találunk. Már messziről hallható, ahogy dübörög a rengeteg víz a sziklákon.

A legnagyobb vízesések fölé benyúló acélhídra csak a tériszony-mentesek tudnak végig kimenni. Az alja acélrács. Nincs nagyon magasan, de azért egy kicsit gáz. 🙂

Szemben a híddal a szikla egy kis barlangjából is ömlik a víz. Rengeteg víz.

Tavasszal, hóolvadáskor még több víz van. Akkor lenyűgöző a szurdok a hatalmas mennyiségű víztől, ami a Schladminger Tauern északi lejtőiről érkezik és a völgyön keresztülfolyva ömlik az Enns folyóba.

Nyáron, nagy melegben egy nagyon kellemes klímát ígér a völgy. A patak hideg vize hűti a völgy levegőjét, a nagy fák lombja elállja a perzselő napsugarakat, így forró nyári napokon kellemes séta közben hűsölhetünk a Talbachklamm-ban.

Közben hallgathatjuk az erdőben innen is, onnan is felhangzó kis vizi muzsikákat. A hegyről csordogáló erecskék, patakocskák útjába fából készült, hangot adó eszközöket építettek, melyek kalapálnak, kolompolnak, vagy akár egyszerűbb dallamot is játszanak.

Vannak kisebbek is, nagyobbak is, melyek hangja már messzebbről is hallható.

Itt a víz kolompol, nem a legelésző tehenek.

Az út mellett a másik oldalon pedig rohan a patak.

Ősszel megint más arcát mutatja a szurdok. Ősszel a fák levelei millió színben pompáznak, hozzá a patak türkiz vize gyönyörű, színes összképet mutat.

A gyalogúton sétálva akkor sem kell kétségbe esnünk, ha elfelejtettünk innivalót hozni. A hegyről érkező forrás vize olyan tiszta, hogy inni is lehet belőle. És még bögrét is készítettek oda hozzá, hogy ne a tenyerünkből kelljen inni. 🙂

Aztán este kezdődik a varázslat. A vízeséseket és a patak vizét változó színű lámpákkal világítják meg, így egészen misztikus hely lesz a szurdok.

Télen pedig, amikor hó fedi a tájat, valami csodálatos, ahogy a lápák színes fénye megvilágítja a havat.

(A téli fotó lelőhelye: http://www.wildewasser.at/de/talbachklamm.php)

Ugye csodálatos? Érdemes hát bármelyik évszakban felkeresni a Talbachklamm szurdokot, akár este is, egy vacsora utáni séta keretében, mert minden nap 24 óráig működik a világítás.

A szurdok ingyenesen látogatható, a teljes hossza kb. 1,5 óra. Az út mellett tájékoztató táblák is találhatóak.

A Talbachklamm a környéken kijelölt Wilde Wasser témautakhoz tartozik.
A Wilde Wasser további tematikus túrautakat kínál tavakhoz, vízesésekhez, patakokhoz, a kirándulás és a víz szerelmeseinek.

Remélem kedvet kaptatok egy kis sétához, kiránduláshoz, és akár síelni mentek Schladmingba, akár nyáron túrázni, vagy csak a környéken jártok, meg fogjátok keresni és végigsétáltok a Talbach patak partján. 🙂

És ha már szurdok: figyelmetekbe ajánlom a Stájerország legmagasabb vízeséséhez, a Günstner-hez vezető szurdokot, aztán az Alsó-Ausztriában található Steinwandklamm extrém létrás résszel is rendelkező szurdokot, meg mellette a Myrafälle vízesés-sorozatot, valamint az etalont, a Vintgar szurdokot Szlovéniában.

A környék többi látnivalója pedig Schladming, a bájos kisváros, mellette a Planai hegy, ahova kabinos felvonóval is fel lehet menni.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!