Kiránduló

Télen síparadicsom, nyáron turistaparadicsom – Kreischberg

Télen itt világbajnok sípályák vannak, hiszen 2015. és 2017. januárjában is itt rendezték a FIS sí-freestyle és snowboard világbajnokságot. Nyáron viszont igazi turistaparadicsom az egész család számára. Érdekes túraútvonalakkal csábítják a hegyre a kicsiket és a nagyokat is. Érdemes a Kreischberg-et nyáron is felkeresni.

Hol található? Ausztriában, Stájerországban, Murau mellett, St. Lorenzen ob Murau település szélén. Térképen ITT.

A hegyre fel lehet menni gyalog is, de a Kreischberg-en található Stájerország leghosszabb, 3,7 km-es kis-kabinos felvonója a Kreischbergbahn. Azzal utazni sokkal kényelmesebb. 🙂

Télen tele van sípályával a hegyoldal. 17 km kék, 16 km piros és 9 km fekete, összesen 42 km hóbiztos pályán élvezhetjük a téli sportokat. Lecsúszás után pedig összesen 13 különböző felvonóval juthatunk vissza a hegy tetejére. Bár érdekes, hogy a kabinos felvonó középső állomásától a hegy lábához csak fekete pályák vezetnek, így aki nem bírja a fekete pályát, gondolom inkább a felvonót választja lefelé is.

Nyáron viszont azért érdemes felvonóval felmenni, mert 1765 méterre visz fel, ahonnan rögtön az erdő-határról indulhatunk széles ösvényeken felfelé, hogy felfedezzük a hegy tetejét.

Fent vár ránk a lélegzetelállító kilátás, a friss hegyi levegő és a puha természet. Kellemes hegyi Hütték és könnyen elérhető kilátók örvendeztetik meg az idelátogató túrázókat.

Csak egy dologra kell figyelni túrázás közben. A terület a teheneké is. És ahol tehén van, ott lepény is van. 🙂

 

A gyerekeknek két témaösvényt kínálnak. Az egyik a dinoszaurusz rajongó gyerekek kedvence lehet, a Dinopark.

Az út mentén a fákra szerelve egy csomó dinoszaurusz várja a látogatókat. Vannak békésebbek, de akad félelmetes is.

Ha előre felkészülnek, itt indulhat a felismerős játék.

A másik “mesés” ösvény (nem csak) gyerekeknek a Flinstone család parkja. Yaba – daba – dúúúúúú

Itt találkozhatunk Frédivel és családjával…

… valamint Bénivel és családjával is. Sőt, vannak olyan (mellék)szereplők, akinek a neve be sem ugrott. 🙂

De ezeken kívül is több túrázási lehetőség van fent. A legegyszerűbb, hogy felmenjünk a Kreischberg csúcs-kereszthez.

Itt nyáron is beülhetünk egy narancssárga sífelvonóba, és fényképezkedhetünk benne. A kis bár sajnos nyáron nem üzemel, de a teraszon található padokon megpihenhetünk.

A Kreischberg csúcs keresztje nem egy komoly építmény, de azért csúcskereszt!

És a rajta található dobozokban mit találunk?

Gipfelbuch – vendégkönyv és nyomda. Ha felmentek, feltétlenül írjatok a vendégkönyvbe és vigyétek (ha van) a csúcs-nyomda gyűjtő füzeteteket. 🙂

A felvonó felső állomása 1765 méteren van, a csúcs 1981 méter, tehát több mint 200 méter szintkülönbséget kellett leküzdeni. Néha nem volt könnyű, de megérte.

És fentről gyönyörködhetünk a környező csúcsokban, amihez segítséget is kapunk.

Schladminger Tauern – ismerős a név? A hegyvonulat déli völgyében fekszik Murau, az északi völgyben pedig Schladming. És bár a csúcsok között nem jelölték meg, azért egészen biztosan ott van valahol a Planai is. 🙂

De innen még van feljebb. Folytathatjuk a túrát felfelé is.

Itt már csak alacsony növényzet és sziklás talaj található. Azonban erre tovább van több túraútvonal is. Például a “8 csúcs túra” a Kreischbergtől a Frauenalpe-ig. Ez már egy kifejezetten nehéz, 23 km-es túra, ami kb. 8:30 óra alatt teljesíthető.

Persze vannak itt rövidebb távok is, mint a Zirben-túraút, ami csak 3 km hosszú, közepesen nehéz és 2 óra alatt bejárható. Vagy a Kreischberg-tó kör, ami 1,5 km hosszú és kifejezetten könnyű túra.

De hogy miért érdemes feljönni akkor is, ha nem megyünk innen tovább? Persze a panorámáért is, valamint mert a kövek között rengeteg áfonya érik! 🙂

De a hegyi kerékpározás szerelmesei is megtalálhatják itt is a kedvükre való elfoglaltságot. Ez a fotót a csúcskereszt fölött készítettem, ők bizony montainbike-kal mentek fel (itt nem lehet a kabinos felvonóval kerékpárt szállítani!). Minden elismerésem az övék, hogy feltekertek 2000 méterre.

És ez itt a Kreischberg tó, mely körül kellemes sétát tehetünk, akár babakocsival is. De mit keres egy hatalmas, kibetonozott medrű, tehát mesterséges tó 1790 méter magasságban a hegy oldalában?

Tavasztól őszig ide gyűjtik a hegyről folyó patakocskák vizét, hiszen télen szükség lesz vízre, és ha nem esik elég hó, akkor még több vízre lesz szükség.

A tó kb. 2,7 hektár területű, kb. 10 méter mély, így akár 230 millió liter víz is elfér benne. Ebből télen akár 700 ezer köbméter havat is elő tudnak állítani.

Télen a tó vize táplálja a hóágyúkat. Kb. 60 km (!) hosszúságú vezeték hálózaton keresztül jut el a tó vize a több mint 100 hóágyúhoz. Így egész télen hóbiztos pályákon síelhetnek a téli sportok szerelmesei.

Nyáron viszont a túrázóké a hegy, érdemes egy napot eltölteni rajta.

De a könyék tele van látnivalóval. Például a szomszéd városka Murau, ami a Mura folyó két partján terül el, és igazi kis gyöngyszem. Murauból keskeny nyomtávú vonattal is utazhatunk a Mura völgyében, sőt nyáron nosztalgia-gőzös is közlekedik. És nem messze van Stájerország legmagasabb vízesése, a Günstner is.

És ha szeretitek a hegyeket, a figyelmetekbe ajánlom Alsó-Ausztria legmagasabb hegyét a Schneeberget, ahova foltos vonattal is felmehetünk, vagy a másik irányból libegővel, esetleg egy harmadik irányból egy szurdokvölgyön, a Weichtalklamm-on keresztül. A másik kedvenc hegyem a Katrinberg, ahonnan csodálatos, 360 fokos panoráma nyílik a Salzkammerguti tóvidékre és Bad Ischl-re, és ahova egy színes, retro kabinos felvonóval is fel lehet menni.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!