Kiránduló

Stájerország legmagasabb vízesése – Günstner

A Günstner vagy Günster vízesésről talán még kevesen hallottak. Annyiban hasonlít a szurdokvölgyekre, hogy itt is kiépített fahidakon lehet megközelíteni a vízesést. Ami nem kicsi! Hanem nagy. Illetve magas. Összesen 65 méter hosszan zúdul le a Schöderbachs patak vize, és ezzel a Günstner a legmagasabb vízesés Stájerországban. Érdemes megnézni!

Hol található?
Ausztriában, Stájerország Dél-nyugati csücskében, Murautól északra, Schöder és Krakaudorf között. (Hát ide nem árt egy jó térkép vagy egy jó GPS, mert nem annyira van kitáblázva.) Térképen ITT.

De azért a közelben már igen.

 

A kövesútról egy bekötő út vezet a kis, füves parkolóhoz, ahol nem túl sok autó fér el, de a közelben a kövesút mellett is van parkoló. Idegenforgalmilag nem annyira terhelt ez a hely, nagyon nagy tömegre nem kell számítani.

A parkoló mellett már ott csobog a patak. Kisebb-nagyobb sziklákon, rengeteg kis vízeséssel zúdul lefelé a Schöderbachs vize.

A parkolóból szép erdei ösvény vezet a nagy vízeséshez. Belépő nincs, a parkoló ingyenes.

A vízesést mindkét oldalról sötét és misztikusnak ható fenyőerdő veszi körül. És nem kell sokat menni, hogy elérjük a kiépített fahidakat és lépcsőket.

A Günstner vízesés 1906 óta járható be a kiépített lépcsők és fahidak segítségével. A hivatalos megnyitó 1906. augusztus 12-én volt. Az első világháború alatt azonban a fahidak korhadtak, és a lezúduló nagyobb sziklák összetörték őket, jelentős károkat okoztak, emiatt egy darabig nem volt bejárható a völgy.

1930-ban a Schöderi Városszépítő Egyesület fogott hozzá a hidak és utak újjáépítéséhez. 1931. június 8-án nyitották meg újra a vízeséshez vezető fahidakat. Ennek emlékére egy márványtáblát is elhelyeztek az egyik sziklán a következő felirattal:

“Freudig tosend stürz ich zu Tal
Und grüße Euch alle viel tausendmal”

Örömmel zúgva ömlök a völgybe és üdvözöllek mindannyiótokat sokezerszer. (Hát magyarul nem rímel, de németül jól hangzik.) 🙂

1957-ben felmerült a gondolat, hogy a vízesést kihasználva elektromos áramot termeljenek. A vizierőmű terveihez a Muraui Járási Hivatal engedélye kellett volna még.

Azonban 1959. január 20-án a Günstner vízesés környékét véglegesen természetvédelmi területté nyilvánították, hogy minden maradandó károkat okozó beavatkozástól megóvják.

1954 és 55 között az egész létesítményt renoválták és a hidakat újra cserélték. Az utolsó nagy felújítás 1994-ben volt, de folyamatos a karbantartás és ahol szükséges, a korlátokat és a lépcsőket folyamatosan cserélik. Ez észre is vehető, hiszen az új beépítésű elemek színe jelentősen eltér a régiektől.

A Günstner vízesésben körülbelül 250-300 liter víz zúdul a mélybe másodpercenként a csillogó sziklákon, két, a víz által kimosott kőmedencén keresztül, három impozáns szakaszban.

A fahidakon és lépcsőkön felmehetünk a vízesés fölött átívelő hídig, majd az út vezet még tovább, magasabbra is.

Még feljebb megnézhetjük honnan jön a patak a vízeséshez. Sok sziklán, nagy kőtömbökön keresztül, több kisebb csobogóval, kis vízesésekkel tarkított az útja. Fölfelé továbbmenni azonban nincs sok értelme, mert szép kilátó pontot nem találunk az erdő miatt, és a továbbmenő túraút mellett a közelben nincs más látványosság. De persze túrázni lehet tovább a kijelölt ösvényen.

Van viszont szemben a híddal a másik oldalon, a sziklára felvezető kiépített lépcsősor. Oda mindenképpen érdemes felmenni.

Onnan ugyanis teljes egészében rálátni a vízesésre.

Nagyon jó energiákkal rendelkező hely, csodálatosan tiszta a levegő, dübörögve zúg lefelé a patak vize, érezhető az ereje. Érdemes megállni a hidakon kicsit, elmélázni a vizet nézve, feltöltődni az energiájával. 🙂

A parkoló mellett pár ház, vendéglő helyi specialitásokkal és muraui sörrel, valamint kis állatsimogató is található.

Ha erre jártok, Murau vagy a Kreischberg környékén, mindenképpen érdemes eljönni, megnézni a Günstner vízesést is. Nincs messze, túl sok idő sem kell rá, 1,5 – 2 óra bőven elég, kiváló célpont egy kellemes délutáni kiránduláshoz.

Kicsit hasonló, de nagyobb vízesés sorozat a Myrafälle, a Myra patak völgye, aminek a közelében egy extrém résszel is rendelkező szurdokvölgy is van, a Steinwandklamm.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Az információk egy része a wikipedia-ról származik.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!