Kiránduló

Murau a fa és a sör városa

Murau röviden a Mura folyó egy gyöngyszeme. Hosszabban egy nagyon szép fekvésű, középkori hangulatú városka. Romantikus, sikátoros utcái, a belváros számtalan kis zegzuga titkokat és meglepetéseket tartogat mindenki számára. Felfedezésük megér pár napot, de a régió annyi látnivalót kínál, hogy egy hét is kevés hozzá. És Murauban már 1495 óta főznek sört! Miért érdemes ide látogatni? Mutatom!

Hol található? Ausztriában, Stájerország dél-nyugati csücskében, a Mura partján. Térképen ITT.

Murau egy kis, majdnem 3700 lakosú városka, ami télen és nyáron is rengeteg turistát vonz. Középen a Mura szeli ketté, amibe itt folyik bele a hegyekből érkező Rantenbach patak.

A folyó partján keveredik a múlt és a jövő. Régi, középkori hangulatot idéző házak között megjelennek a modern építészet formabontó beton és üveg épületei is. Kicsit furcsák így együtt, de az építészetet kedvelőknek valószínűleg igazi csemegék.

A Közigazgatási Hivatal épületét egészen különleges módon építették össze a tájjal. Érdekes megoldások figyelhetők meg a kis dombocskán is. Az üvegből, betonból, acélból és fából készült épület Murau modern oldalát erősíti.

A hivatal bejárata előtt Anna Neumann szobra áll. Ő volt Murau úrnője, aki 1535 és 1623 között élt. Kora modern üzletasszonya volt, öt férjet élt túl, és mesés örökségre tett szert. Második házassága révén került Murauba, amikor hozzáment Christoph von Lichtenstein-hez, majd hatodik férje egy Schwarzenberg herceg volt. A kor életformáit megváltoztatta, új irányvonalakat talált ki, amiket ki is vitelezett. Újjáépítette a polgári kórházat, és a plébánia templom pénzügyi helyzetét is egyenesbe hozta. Tevékenysége Murau városának és annak lakóinak egyértelműen a javára vált. A mellette látható macska a vár híres macska témájú festményeire utal, továbbá szimbolizálja azt az erőt és a hét életet, ami Anna Neumann-ra is jellemző volt.

 

A Közigazgatási Hivatallal szemben található a vasútállomás, ahonnan a Murtalbahn, a Mura völgyi keskeny nyomtávú vasút szerelvényei indulnak 1894 óta.

A vonatok Unzmarkt és Tamsweg között közlekednek. Mindkét irányban rengeteg látnivaló és csodaszép táj várja a kirándulókat.

Nyáron igazi, nosztalgia kiránduláson is részt vehetünk, mert akkor a gőzmozdony történelmi vagonokkal menetrend szerint közlekedik. Sőt, a vállalkozó szellemű turisták a mozdonyvezetést is kipróbálhatják, amiről amatőr mozdonyvezetői oklevelet is kapnak.

A Mura fölött átívelő Steinbrücke kőhíd egyenesen a középkori belvárosba vezet.

Bal oldalon a torony a régi városháza tetején áll, mely épületben régen fegyverraktár is volt. Egykoron vámháznak épült, majd a polgári kórház is ebben a házban működött.

Itt első utatok a turista információs irodába vezessen! Nagyon sok magyar nyelvű (!) prospektus található ott akkor is, ha az iroda zárva van. Az előtérbe ki vannak rakva, szabadon és ingyenesen elvihetők. Van sok programajánló, térképek túrázáshoz és kerékpározáshoz, vonatmenetrend, leírás a városról és a környékről, sőt egy nyomozós játék is van “gyerekeknek”. Térkép alapján betűket kell keresni a városban, közben végigvezet a látnivalókon és a végén még valami kis jutalom is jár. Érdemes kipróbálni!

A Fő téren pestisoszlop áll, az 1715-ös pestisjárvány emlékére állították. Minden pénteken délelőtt pedig termelői piac várja az erre járókat.

Szintén a Fő téren található ez a kerékpártároló is. Amikor megláttam azt mondtam, elég béna egy kerékpár tartó, és különben is, hogyan lehet ehhez a bicajokat odazárni? Aztán a fiam felvilágosított, hogy sehogy. Ausztriában vagyunk, itt nem kell lezárni…
Egy parkolóban láttunk otthagyott autót is teljesen lehúzott első ablakokkal. Ezért egy kicsit irigylem őket. (Na jó, nem kicsit.)

A Fő térről kis sikátoros utca vezet fel a városka plébánia templomához. A gótikus templom Szent Mátyásnak, a vámosok védőszentjének nevét viseli.

A templom tornyában 5 harang található, melyek közül a legrégebbi, a Mátyás harang 1649-ből származik.
A templom alapítója II. Otto von Lichtenstein volt, 1284 és 1296 között építették. A belső falakat 14. századi freskók és reneszánsz kori falfestmények borítják, melyek a Lichtenstein dinasztia családtagjait ábrázolják.

A templom mellől hosszú lépcsősor vezet fel a várhoz. Erre lehet rövidíteni, ha nem szeretnénk a másik irányba egy jó nagyot kerülni. Végülis nem sok lépcső van. Kettőszáznál nem több. 🙂

Murau várát 1250-ben említik először írásos források. A Lichtenstein család építtette az első várat, mely körül egy kis település jött létre. A települést városi rangra II. Otto von Lichtenstein emelte. A vár sokáig a Lichtenstein család birtokába maradt, majd Anna Neumann örökölte meg. A vár és a város ekkor virágzott fel leginkább. 1617-ben aztán Anna Neumann házassága révén lett a Schwarzenbergek székhelye, és a mai napig a Schwarzenberg család tulajdonában van. A vár a mai formáját a 17. században nyerte el, igazi reneszánsz kastély. Benne kápolna, régi konyha, vasterem, macskaterem és lovagterem.

A vár vezetéssel látogatható, június végétől szeptember végéig minden szerdán és pénteken 14 órakor indul a vezetett túra. Belépő felnőtteknek 6 Euro, gyerekeknek és diákoknak 3 Euro.
A gyerekeknek külön gyerektúra is létezik, ez nyáron kéthetenként, csütörtöki napokon indul 16 órakor.

A várból szép kilátás nyílik a városra. A Mura fölött átívelő Mursteg hidat 1995-ben, a Holzzeit kiállítás alkalmából készítették. A híd egy nemzetközi verseny eredménye, ahol egy svájci cég nyerte a tervezést és a kivitelezést is, majd 1996-ban építészeti díjat nyertek vele. A híd 46,8 méter hosszú, és szép rálátás tárul elénk róla a történelmi városcentrumra, háttérben a várral.

A másik irányban a városka házaira látunk rá. Ugye Ti is észreveszitek, hogy mennyire a megújuló energiaforrásokra fektetik itt a hangsúlyt. A város gazdaságában fontos szerepet játszik a vizienergia termelés is.

A St. Anna templom már 1404 óta áll Murauban. Körülötte a város temetője.

 

A St. Anna templom mögött, az egykori zárda épületében a városi múzeum található.

A városi múzeum a város története mellett a kézműipart is bemutatja. Vezetéssel látogatható június végétől szeptember közepéig minden csütörtökön és szombaton 16 órakor.

A Mura partján Promenád, kellemes sétaút vezet, ahol sok helyi is sétál, kocog, élvezi a kellemes környezetet. A sétaút mellett szobrok is vannak. Az egyik a Xenia, a Macskaistennő. Állítólag a kastély macskái időnként lesétálnak a városba, és különböző alakokba bújva jelennek meg újra. Xenia a természetességüket és a méltóságosságukat mutatja a macskaálarccal és a két fejjel.

Továbbsétálva egy könnyedebb, légiesebb szoborral találkozhatunk. Ő Murna, a fiatal Folyóistennő. A víz erejét és az életet adó folyót szimbolizálja. Egyik kezében villámot, másikban vad komlót tart. Egy “idősebb” Murna szobor Grazban is található, hisz Graz is a Mura folyó két partján terül el.

 

A folyó túlpartján álló dombon találhatjuk a Szent Leonhard templomot és Grünfels várát. A templomhoz kálvária úton sétálhatunk fel. A kálvária első 14 állomását még a Schwarzenberg dinasztia készítette. A templomról először 1439-ben tesznek említést, alapítója Niklas von Lichtenstein volt. A Grünfels vár valószínűleg Murau alapításával egyidős. I. Ulrich von Lichtenstein uralkodása alatt épült. És bár a cseh Ottokár 1269-ben lerombolta, II. Otto von Lichtenstein a 14. században újra felépítette.

A vasútállomáson túl található a város sörfőzdéje. A városban sörmúzeum is található, amely 1995-ben nyílt meg a muraui sörfőzés 500. éves jubileuma alkalmából. 2010-ban pedig Murau városát Sörvárossá nyilvánították. A sörfőzde 1910 óta szövetkezeti alapon működő vállalkozás. Ez a minőséggel, a folyamatos fejlesztéssel, valamint a környezettel szemben tanúsított komoly felelősségérzettel összekapcsolódó hagyomány teszi a Muraui sört azzá, ami.

Muraun keresztül vezet a stájer faút, mely mellett mindenféle fával kapcsolatos bemutatóhelyeket és kiállításokat találhatunk.

Télen a síterepek vonzzák a régióba a turistákat. A Kreischberg és a Frauenalpe remek síterepeket kínál. Sőt, Murau mellett síugró sáncok is vannak.

Tavasztól őszig pedig rengeteg sportos és kulturális program csalogatja a vendégeket. Májusban Pünkösdi Ünnepi Játékok, június elején Tour de Mur 3 napos kerékpártúra, június közepén két napos ügyességi lovastorna.
A legnagyobb fesztivál azonban a Sörváros ünnepe Murauban. Július első hétvégéjén, három napon keresztül folyik az aranyló nedű, és élő koncertekkel szórakoztatják a közönséget. A sör ezen a hétvégén ingyenes annak, aki megvásárolja az “újratöltődő varázskorsót” (25 Euró).
Aztán egész júliusban nyári koncertek vannak esténként, augusztus elején faút futóverseny várja a futni szeretőket erdei fesztivállal és Oldtimer találkozóval egybekötve. Szintén augusztus elején van a Muraui városi fesztivál, ami színes forgataggal és zenével várja a vendégeket Murau belvárosának sikátoraiban. Augusztus közepén tartják a Sámson-körmenetet és a gárda fesztivált, ami a régió hagyományos ünnepe, majd következik a Nemzetközi Zenei Fesztivál. Szeptember közepén tartják a Muraui Oktoberfest-et és a Preberi panorámafutást, és szeptember végén operettnapokat.

Mindemellett rengeteg túrázási, kirándulási lehetőség van a környéken, például a Kreischberg tetején, ahova kabinos felvonóval is felrepülhetünk.

A Mura-völgyi Vendégkártya (Murtal GästeCard) pedig vonzó szolgáltatásokat és számos, akár 30 %-os kedvezményeket is kínál. A kártyát a programban részt vevő szálláshelyeken kérhetjük, használata ingyenes.

Ja, és majdnem megfeledkeztem a fürödni, úszni, strandolni szeretőkről. Természetesen Murauban remek kis fürdő is működik csúszdával, úszómedencével, élményfürdővel.

Tehát Murau a Mura-völgy gyöngyszeme. Egy rendkívül bájos középkori városka, mely rengeteg kikapcsolódási, szórakozási és sportolási lehetőséget kínál. A városkában csatangolva minden sarkon valami különlegeset vagy történelmit fedezhetünk fel. Érdemes hát felkeresni és eltölteni itt pár napot télen is és nyáron is.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Az információk egy része a wikipedia oldalairól, továbbá muraui prospektusokból és ismertető füzetekből származik.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!