Kiránduló

Kisvonat a Mura völgyében – Murtahlbahn

A Mura völgye csodálatos vidék Ausztriában. Hatalmas hegyek között, mély völgyben kanyarog a folyó, körülötte változatos kirándulóhelyek. Bejárhatjuk autóval, vonattal, kerékpárral, gyalog, vagy ezekkel mind együtt. 🙂

A Muravölgyi kisvonat pályája a folyóval együtt kanyarog, Unzmarkt, Murau és Tamsweg között 65 km hosszan. A Murtalbahn Ausztriában ezzel a második leghosszabb keskenynyomtávú vonal.

Hol található? Ausztriában, Stájerország nyugati és Salzburg tartomány keleti csücskét köti össze. Térképen ITT.

A hangulatos, fő-pályaudvar Murau-ban található.

A váltók állítása talán még mindig ezzel a szerkezettel történik?

A Murtalbahn keskeny nyomtávú vasútvonal, 760 mm nyomtávval, amit bosnyák (vagy boszniai) nyomtávnak is neveznek, mert a valamikori Jugoszlávia területén volt elterjedt ez a sín-távolság. Ma is leginkább Bosznia-Hercegovina területén találhatunk ilyen vonalakat, ezért Ausztriában különlegesnek számít a Muravölgyi vasút.

1888-ban merültek fel először egy Mura völgyi vasút tervei, de különböző tervezési és anyagi okok miatt végül csak 1894-re készült el a keskeny nyomtávú Murtalbahn. Az első próbaútra 1894. szeptember 22-én került sor. A teljes vonal eredetileg 76,23 km volt Unzmarkt és Mauterndorf között. Az ünnepélyes átadás 1894. október 8-án egy különvonattal történt meg, mely 200 vendéget szállított. Akkor a vonat csúcssebessége 30 km/óra volt.

Már akkoriban kiépítették a vasútállomások között a telefonösszeköttetést, így ez a vasútvonal volt az első Ausztriában, ahol a pályán haladó vonatok helyzetét telefonon jelentették egymásnak az állomások dolgozói.

Ma a forgalom nagy részét ilyen dízel-elektromos motorvonatok bonyolítják, melyeknek egyik vége motorkocsi, a másik vége irányító kocsi.

Az első négy dízel-elektromos motorvonatot 1981 és 1982 között építették a Knotz gyárban Bécsben. Az ötödiket 1999-ben az Elin szállította.

Már nem fiatalok, a vonatok mégis szépek, tiszták, csillognak-villognak. A festésük pedig kedves a szívünknek, hiszen piros-fehér-zöld. 🙂

Ráadásul kerékpárok szállítására is alkalmas kocsikkal közlekednek, így sok kerékpáros turista igénybe veszi.

A vonaton a kerékpárok szállítása ingyenes! Így összeköthetjük a kellemest a hasznossal: a vonatozás mellett kipróbálhatjuk a Mura menti kerékpárutat is.

És hogy, hogyan fér el olyan sok bringa egy ilyen kicsi vonatban? Hát felakasztva!

A Murtalbahn az első években még igen lassú volt, mégis évről évre egyre több turista érkezett vonattal Murau városába, majd 1896-tól már komoly teherforgalom is bonyolódott a vonalon. 1912-ben a forgalmat úgy gyorsították egy kicsit, hogy hat megállóhelyet október 1-től bezártak.

1933 és 1939 között érkeztek az első Austro-Daimler benzines motorvonatok, melyek már 60 km/órás sebességgel is haladhattak. Később azonban újra üzembe helyezték a gőzmozdonyokat, mert a motorvonatok közlekedése nem volt problémamentes. Balesetek, technikai nehézségek, üzemanyag hiány is nehezítette a dolgukat.

1964 és 1967 között helyezték üzembe az első dízel-elektromos mozdonyokat, melyek aztán végleg leváltották a gőzmozdonyokat. De a vasút szerelmesei, a mozdonyvezetők és az idegenforgalmi szakemberek nyomására 1968-ban újra forgalomba állítottak egy gőzmozdonyt és 1969 óta a gőzmozdony vontatta kirándulóvonat is a menetrend része.

1969 óta bárki számára adott a lehetőség arra is, hogy gőzmozdonyt vezessen és erről még oklevelet is kapnak a vállalkozó kedvű masiniszták.

A gőzmozdony vontatta nosztalgia kocsikat rendezvényekre, és különjáratokra is meg lehet rendelni Murau és Tamsweg között.

A munka végén pedig jön a takarítás.

Vajon mit rejt a mozdony orra?

 Többek között hamut és salakot, amit ki kell lapátolni belőle. 🙂

Jelenleg 4 gőzmozdony áll szolgálatban, melyeket Linz-ben a Krauss Mozdonygyárban építettek. A legrégebbi 1892-ből származik. Itt az 1905-ben készült Bh1 számú mozdony látható. Teljesítménye 270 KW, maximális sebessége 45 km/óra.

A következő képen viszont nem a gőzmozdony tolat, hanem a dízel. Ennek nagyobb füstje volt, mint a gőzösnek.

3 db ilyen dízelmozdony van, 1966-67-ben készültek. Teljesítményük 390 KW, maximális sebességük 50 km/óra.

1973 márciusában bezárták a vonal Tamsweg – Mauterndorf közötti 11 km-es szakaszát. További problémát jelentett az alacsony kihasználtság, mert az állomások messze estek a falvaktól, ezért a lakosság nem használta a vasutat. 1973. március 31-től egy időre teljesen megszüntették a menetrend szerinti személyszállítást, majd 1980-ban megszűnt a teherforgalom. A folyamatos költségcsökkentésnek áldozatul esett pár állomásépület is, a magas fenntartási költségek miatt.

Azonban újra és újra megpróbálták a személyforgalmat az utakról a sínekre terelni, ezért 1980. november 28-án megérkezett az első új dízel motorvonat, amit 1981-ben újabb három követett még. Ezek vannak még ma is forgalomban.

Bár nem látszik rajta, de ez a szép piros dízelmozdony viszont már majdnem 50 éves. 🙂

Murau pályaudvarán van a “garázs”, ahol a mozdonyok is pihennek. Munka után ide tolatnak be éjszakára.

Munka pedig akad bőven, mert a gőzmozdonyos nosztalgiavonat nagyszerű szórakozás a vasútbarátoknak és a romantikus lelkeknek. 🙂
Festői tájakon, magas hegyek között, a kanyargó Mura mellett igazi élvezet az utazás a történelmi időket idéző vagonokban, melyek egyikében még Ferenc József császár is utazott. Sőt, ha az utasok megéheznének vagy megszomjaznának, még büfékocsi is a rendelkezésükre áll.

Gőzmozdony vontatta nosztalgiavonat Murau és Tamsweg között 2017-ben 06.27-tól 09.05-ig minden kedden és 06.22-tól 09.21-ig minden csütörtökön jár a következők szerint.

Kedden oda és vissza:

 • Murau                 12:50 és 17:45
 • St. Lorenzen       13:10 és 17:32
 • Stal an der Mur   13:43 és 17:10
 • Ramingstein        14:14 és 16:28
 • Tamsweg             14:31 és 16:15

Csütörtökön oda és vissza:

 • Murau                  10:15 és 15:00
 • St. Lorenzen        10:35 és 14:46
 • Stadl an der Mur 11:05 és 14:25
 • Ramingstein         11:36 és 13:50
 • Tamsweg               11:53 és 13:35

Idén újdonságként + 1 nap: július 21. és augusztus 25. között minden pénteken Murau-tól Stadl an der Mur-ig a következők szerint:

Pénteken oda és vissza:

 • Murau                   10:15 és 11:45
 • St. Lorenzen        10:35 és 11:30
 • Stal an der Mur   10:55 és 11:10

Jegyárak (2017) felnőtt:

 • Murau – Tamsweg között egy útra 13,60 Euro, retúr 19:30 Euro
 • St. Lorenzen – Tamsweg között egy útra 11:60 Euro, retúr 16,40 Euro
 • Stadl – Tamsweg között egy útra 10 Euro, retúr 14:50 Euro
 • Stadl – Murau között egy útra 9 Euro, retúr 13,10 Euro

Kedvezményes jegyet adnak gyerekeknek, diákoknak, fogyatékkal élőknek, családoknak, csoportoknak.
A kerékpár szállítás ingyenes. Különböző kedvezménykártyák is igénybe vehetők (SteiermarkCard, Murtal GästeCard, LungauCard).

A jelenlegi üzemeltető a Steiermärkisen Landesbahnen sokat invesztált a vonal fenntartásába és a vonatok üzemeltetésébe. Az infrastruktúra vetekszik a normál nyomközű, nagy vonatokéval.

A dízel Bo-Bo is beparkol.

Murau után 8 kilométerrel, a völgyben a hatodik megálló St. Lorenzen ob Murau. Bájos kis település a Kreisberg lábánál.

Éppen érkezik az esti vonat Murau felől.

A Murtalbahn fennmaradása sajnos még 2011-ben sem volt biztos finanszírozási problémák miatt. Azonban Tamsweg polgármestere határozottan kiállt a vasút mellett azon véleményével, hogy a Mura völgyi vasút a régiós közlekedés elengedhetetlen részét képezi. Stájerország közlekedési minisztere is a vasút fennmaradása mellett áll, azonban szigorú költségvetési feltételeket szabott.

St. Lorenzen után a következő megállóhely Kreischberg, ahonnan egy könnyed sétára található a magyarok által is télen-nyáron kedvelt hegyre felvivő kabinos felvonó, a Kreischbergbahn. A hegy számos szabadidős- és sportlehetőséget kínál kicsiknek is nagyoknak.
Ha itt nyaralunk vagy telelünk, nem feltétlenül kell használnunk az autót, kisvonattal is beutazhatunk Murauba, Tamsweg-be vagy más kirándulóhelyekre.

Tamsweg a vonal másik vége, szintén egy bájos városka. Kedves belvárossal, régi házakkal. És takaros vasútállomással.

A vasútállomás előtt itt is nagyon réginek tűnő berendezések. Lehet, hogy ez is működik még? 🙂

Tamsweg vasútállomásán fordítókorong is van, valószínűleg a gőzmozdonyokat forgatják vele.

És mit látok a háttérben? Egy nagy, kék MÁV-os takaróponyvát … Ez hogy került ide??? 🙂

A vasútállomás épületén magassági szintjelző táblácska is van, büszkén hirdeti, hogy itt bizony 1019 méter tengerszint feletti magasságban vagyunk. És észre sem vehető, mert még magasabb hegyek veszik körbe a városkát.

Murau és Tamsweg között 8 órától ütemes menetrend van, hétköznap minden páros órakor indulnak a vonatok Murau állomásról. (Kivétel az első vonat reggel 6:28-kor, az utolsó vonat 20 órakor indul, és 18 órakor nincs.) Hétvégén is a páros órákat kell figyelni, de csak 10:00, 14:00, 16:00 és 20:00 órakor indul vonat Tamsweg irányába.

A menetidő Murau és Tamsweg között 57 perc.

Visszafelé 9 órától minden páratlan óra 3 perckor indul a vonat, kivétel reggel az első, mert az 6:55-kor indul, 17:03-kor indul az utolsó. Hétvégén 7:03, 11:03, 15:03 és 17:03-kor indul szerelvény Tamswegből Murau felé.

Vonatjegy árak (2017):

 • Murau – St. Lorenzen, Kreisberg 3,40 Euro
 • Murau – Tamsweg 8,30 Euro
 • Unzmark – Murau 6,80 Euro

Technikai adatok:

 • Tulajdonos: Land Steiermark
 • Fenntartó: Steiermärkische Landesbahnen
 • A vonal hossza: 66 km (ebből 50,4 km Stájerország, 15,6 km Salzburg tartomány területén)
 • A vonal megnyitása: 1894.10.08.
 • Nyomtáv: 760 mm

Járművek típusa és száma:

 • gőzmozdony 4 db
 • dízel motorkocsi 5 db
 • dízel mozdony 3 db
 • kirándulókocsi 2 db
 • poggyászkocsi 2 db
 • teherkocsi 97 db
 • irányítókocsi 3 db

Vonatra fel hát, mindenkit vár a Murtalbahn! Csak simán, vagy kerékpárral, próbáljátok ki a Muravölgyi kisvasutat!

Nyáron minden napra tartogat valami más programot a régió, hiszen gőzmozdonyos nosztalgiakirándulásra kedden és csütörtökön van lehetőség, a Kreischberg felvonója szerdán és vasárnap jár fel a hegyre, Murauban a vár szerdán és pénteken van nyitva, a St. Lambrechti bencés apátság minden nap látogatható, a közeli Günstner vízesés mellett pedig bármelyik nap kirándulhatunk. St. Lambrecht mellett található a Zirbitzkogel-Grebenzen Nemzeti Park is.

A vonal másik végénél Tamsweg mellett található a csodálatos középkori belvárossal rendelkező Mauterndorf, ahol szépen felújított vár is van. A falu mellől indul kabinos felvonó a Grosseck-Speiereck hegycsúcs-ikrekhez. De a közelben még másik három felvonó is található. Télen pedig négy sícentrum várja a téli sportok szerelmeseit.

És ha hasonlóan vasútmániás vagy mint én, vagy csak simán érdekesnek találod a vonatokat, akkor a figyelmedbe ajánlom az Ausztria csodálatos vidékein robogó, sőt, az UNESCO világörökség részét képező Semmeringi vasútvonalat, ami mellett túraút van, fantasztikus panorámát biztosító kilátókkal, valamint a Schafbergbahn kis piros játékvonatát. A Schneebergre egy foltos szalamandra festésű fogaskerekű megy fel, a Schneebergbahn.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is. 

Az információk nagy része a Wikipedia és a Steiermarkische Landesbahn weboldalakról származnak.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!