Kiránduló

Myrafälle – a kivétel

A Myrafälle nem klasszikus értelemben vett szurdokvölgy, de a kiépített fahidas út miatt én a szurdokok közé sorolom. A Myrafälle egy túra- és vizivilág, rengeteg vízeséssel, csodálatos tavakkal és akár további túrázási lehetőségekkel.

A Myrafälle vízeséssorozat Ausztriában, Alsó-Ausztria tartomány Wienerwald (azaz a Bécsi erdő) régiójában található, Muggendorf falucska mellett. Térképen ITT

Jól ki van táblázva (már az autópályától), több, viszonylag nagy, ingyenes parkoló áll a rendelkezésre. Kell is, mert elég sokan látogatnak el ide. A parkolótól még egy pár perces séta a vízesések bejárata a tábla irányában.

Az Alsó-Ausztriában található Muggendorf falucska természeti adottságainak kö­szönhetően sok turistát vonz. Az idelátogatókat az érintetlen hegyek és mezők mel­lett a Myrafälle is elvarázsolja. A Myra patak először Kranerwirt-nél, a felső fo­gadónál bukkan a felszínre, majd ez után ömlik óriási sebességgel a mélybe és höm­pölyög végig a hatalmas sziklafalakon. A völgyben egy mesterséges tavacs­ká­ban folyik össze a víztömeg, mely a folyóról nevet kapó Myra völgy falvain ke­resztül folyva halad tovább a Piesting folyó felé.

Méltán ismert és híres a hely, hiszen – mint a tábla is tanúsítja -, már II. Ferenc, az ő fejedelmi császárnőjével Mária Teréziával, valamint a trónörökös Ferdinánd Karl Leopold Joseffel és Mária Ludovika hercegnővel is járt itt.

Ez itt a bejárat. Pénztár, ajándékbolt és kulturált mosdók is vannak. A kapott jegyet jól el kell tenni, mert ha ugyanerre jövünk vissza, kifelé is be kell dugni a kapuba, úgy lehet csak kilépni rajta.

Mint a táblán is olvasható, májustól októberig, hétvégén, esténként kivilágítják a vízeséseket 22 óráig. Biztos, hogy kivilágítva varázslatos látványt nyújtanak a vízesések. De azért nappal is gyönyörű!

A bejárat mellett egy kis házikóban mesefigurák mennek körbe-körbe. Körhintájukat a víz forgatja.

Az út ilyen fahidakon és jól kialakított ösvényeken vezet. A hidak átvisznek a Myra patak egyik oldaláról a másikra, majd vissza. Az út cikk-cakkos és egyre magasabbra vezet, ezért sok lépcső is van, de nem vészes a megmászásuk.

A folyó mellett egyébként 11 táblán mutatják be az élővilágot, a történelmet, a vizierőművet, helyi érdekességeket. És minden tábla sarkában ott van ez a térkép, melyen követhetjük haladásunkat. 

A völgy a vízesésekkel kb. 600 méter hosszú, észak-déli irányban fekszik és 70 méter a szintkülönbség. Fent és lent egy-egy mesterséges tó található.

Az Osztrák Turistaklub 1885-ben nyitotta meg a völgyön keresztül vezető, jól kiépített turistautat. Az útvonal 19 hídból és 8 lép­cső­ből állt. A túristaklub immár 120 éve üzemelteti az út­vonalat, ami ma már 26 hídból és 8 lépcsőből áll.

Látható a képeken is, hogy a hidakat folyamatosan karbantartják, elhasználódott vagy sérült részeit újra cserélik. (Ezért ne sajnáljuk azt a pár Eurót a belépőre, hiszen abból tartják szinten és újítják meg azokat a hidakat, melyek lehetővé teszik, hogy egyáltalán megnézhessük a természet eme csodáját.)

A hidakon állva egész közelről csodálhatjuk meg a vízeséseket, érezhetjük dübörgő erejüket. A Myra vízesések össz-magassága 125 méter és naponta 5000 m3 víz zúdul le rajtuk.

Az Osztrák Turistaklub még 1899-ben létrehozott egy mozgalmat a természeti szépséget megsemmisítő, a vízesés ipari célokra történő kihasználása ellen. Ezt egy időre sikerült is megakadályozniuk, ámde 1912. december 17-én Wiener-Neustadtban eldöntötték, hogy elektromos erőművet emelnek a folyón. 1913. jú­ni­us 13-án megtörtént a vízesést iparilag hasznosító vagy kihasználó víztározó és erőmű megépítése, mely 1974-75-ig üzemelt.

Fönt a patak vizéből egy 10 ezer köbméteres, mesterséges tavat duzzasztottak, ahonnan egy 310 méter hosszú alagúton vezették el a vizet a vizierőműhöz.

Akkoriban a turisták csak vasárnaponként 9-17 óra között láthatták a vízeséseket természetes vízátfolyással, máskor a folyómeder száraz volt, a víz pedig az alagúton keresztül folyt tovább. Milyen jó, hogy ma már mindig erre folyik. 🙂

Csodás érzés a fahidakon a vízesések között állni, hallgatni a víz robaját, érezni hatalmas erejét, belélegezni a kristálytiszta, páradús levegőt. Igazi, energiát adó hely.

Egyébként a Myra patak munkaerejét kb. 1783 óta hasznosították fűrészmalomban.

A völgy lakói a víz erejét használták még árpa, búza és zab őrlésére, amiből ételeket és takarmányt készítettek a maguk és az állataik számára. Az 5 fűrész és gabonamalom a 20. századig működött.

 A környék kedvelt vadászterület is, mind a nagy, mind a kisebb vadak megtalálhatók a környező erdőkben.

A Mira-erőmű ötletét először 1895-ben vetette fel Oskar Edler mérnök. 1914-ben az üzem a nagyszámú tiltakozó ellenére megkezdte működését. A beépített két Pelton-turbinával 640 kW energiát tudtak termelni. A közvetlenül rákapcsolt generátorral 5000 Voltból 15.000 Voltot transzformáltak és kábeleken Wiener Neustadt-ba továbbították az áramot. Az évi 1,5 millió kilowattóra termelést is elérték. A Mira-erőmű összesen 60 évig üzemelt.

A fák között pöttyös, gomba-sapkás törpék is megbújnak.

 

A sziklák között és az erdőben több védett növény is megtalálható, például rengeteg ciklámen nyílik.

A völgyben 50 különböző fa és cserje él. Az erdőben tanösvény is vezet, amely mellett több védett növény, virág megtalálható, például a hó-rózsa. Sok virág nyílik még itt, például a primula azaz kankalin, margaréta, ciklámen, gyöngyvirág.

Akár szarvasbőgést is hallhatunk itt, a Hausstein szikla közelében.

A vadászat az alkalmazott természetvédelem, ezt a szlogent minden vadász magától értetődőnek tartja. A Muggendorf körüli vadászterület 46,4 km2-es erdő. A következő vadakat lehet itt megtalálni: szarvas, őz, róka, nyest, görény, borz, menyét, fajdkakas, nyírfajd, öjv, héja, sólyom, bagoly.

Útközben egy kiállított csónakot is megnézhetünk. Mellette a tájékoztató tábla a patak vizének hasznosításáról szól. 

Bár a Myra patak csak néhány km hosszú, mégis korábban sok malom és vizierőmű működött a Myra völgyben.

A Myra vizét a tóból egy 310 méter hosszú nyomóvezetéken vezették tovább a vízzáróhoz. Aztán egy 176 méter hosszú lejtős vezeték vezette tovább a vizet a turbina házhoz, ahol a vízesés 91 méter volt. Majd az alsó mesterséges tóba gyűjtötték a turbinák után kizúduló vizet.

A vízesés sorozat sajnos nem túl hosszú, hamar felérünk a hidakon haladva. A következő képen az utolsó híd és az utolsó vízesés látható.  

Belépő árak (2017):

  • felnőtt: 3,50 Euro
  • gyerek (6-14 év között): 1 Euro

Van kombinált jegy a szomszédos szurdokvölggyel, tehát Myrafälle + Steinwandklamm:

  • felnőtt: 6 Euro
  • gyerek: 1,60 Euro

Kutya pórázon vihető, azonban a dohányzás és a tűzgyújtás szigorúan tilos.
Babakocsival, kerekes székkel a sok lépcső miatt ez az út nem járható.

 

Az öreg utcát 1833-ban cseh munkások építették 660 Guldenért. 1914-ig ez volt az összeköttetés a felső terület és Muggendorf között a völgyön át.

A kővályúk a tanúi a ló vagy ökrök szekerek vasalt kerekeinek csúszásának illetve féknyomainak.

Vannak egészen mély nyomok is a sziklában. Itt jó sok szekér keresztül ment, mire így kimélyítette a követ.

Visszanézve a vízesések irányába a folyó itt a nagy szikla körül kettéválik, és két vízeséssel kezdi meg a lefelé zúdulást.  

A turistaút a Myra patak mellett halad tovább.

Itt tábla hívja fel a figyelmünket a folyó és az út túloldalán lévő régi, mészégető kemencére.   (Innen sajnos nem lehet kimenni megnézni, mert a folyón itt nincs híd, de akár visszafelé a kövesúton haladva megnézhető.)

Nagyon szép ez az erdei rész is, és még itt is vannak a kövek között mini vízesések, csobogók. A patak vize kristálytiszta, színe csodálatos, ami a mészkő talajnak köszönhető.  

Majd elérve a tavat, a túlsó partján fogadó várja a megfáradt vándorokat finom ételekkel és italokkal. A fogadó mellett játszótér is van a gyerekeknek.

Továbbá a fogadó mellől indul az az ösvény, ami felvisz a Hausstein csúcsra, mely egy kb. 60 méter magas szikla. Az út nem túl megerőltető, bár egy szerpentinnel indul, de kényelmesen fel lehet jutni. Az erdő miatt a kilátás nem annyira lenyűgöző, de azért érdemes felmenni, visszafelé pedig útba ejteni a régi erőmű műtárgyait.

A parkolóhoz visszafelé lehet menni aszfaltozott autóúton is, a tó mellől az is a parkolóba vezet vissza, de sokkal kellemesebb és élvezetesebb a vízesések között menni. Még egyszer végigcsodálni őket és feltöltődni az energiájukkal. Vagy lehet tovább túrázni, például a Steinwandklamm extrém szurdokvölgy irányába.

Aki erre jár, mindenképpen álljon meg pár órára, és járja végig a Myra vízeséseket. Remélem kedvet kaptatok hozzá, vagy ha voltatok már, akkor kellemes emlékeket idéztem fel bennetek. 🙂

Az információk a Myrafälle hivatalos honlapjáról származnak.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!