Kiránduló

Nyári libegőzés a sípályák fölött – Vogel, Szlovénia

A Vogel hegyen nyáron nemcsak a kabinos felvonó üzemel, hanem egy libegő is. Érdemes kipróbálni: fent további túrázási lehetőségek és egy közeli csúcskereszt is van, lefelé pedig lélegzetelállító a látvány!

A libegő még klasszabb élmény, mint a kabinos felvonó. Csendben repülünk a fák koronái között. Nem túl magasan, biztonságos ülésekben, csak a természet, a zöld fenyők, a sziklák, a kolompoló tehenek vagy a mekegő kecskék, a zúgó szél.

 

Hol található?
Szlovéniában, a Bohinji tó mellett, a Ribčev Laz és Ukanc között induló Vogel-Bohinj nagy-kabinos felvonó felső állomásától kb. 10 perc sétára. Térképen ITT.

De mi is ez?
Egy négy üléses, drótkötélpályán folyamatosan körbe-körbe haladó libegő (Sesselbahn).

 

 

A hegyre felérve kicsit lefelé kell sétálni, mert míg a kabinos felvonó felső állomása 1533 méteres tengerszint feletti magasságban található, addig a libegő 1499 méterről indul. A kabinos felvonó épületétől rá lehet látni a libegőre, és meg lehet állapítani, hogy üzemel-e vagy sem. Ha az időjárás, vagy más műszaki hiba miatt áll a libegő, akkor nem érdemes odamenni.

Mint egy nagy pók, olyan az alsó állomás. 🙂

A libegő nem áll meg, menet közben kell beülni, de emiatt nem kell aggódni. A pontosan kijelölt és felmatricázott helyre kell állni, és az ülés pont a hátsónk alá érkezik. Csüccs, lábtartó lehajt és már mehetünk is.

Indulás felfelé még egész alacsonyan, éppen csak a föld felett kezdődik a repülés.

De aztán egyre nagyobbra nőnek az oszlopok, és egyre magasabban repülünk a fenyőfák koronája mellett.

Nem megy túl magasan, tériszonyosok is nyugodtan kipróbálhatják (én is az vagyok). A libegőn ülve egészen biztonságban éreztem magam. És csodálatos az a csend, ami körülvesz, az a sima repülés, csak néha, az oszlopoknál döcög picit.

Közben, ahogy egyre magasabbra érünk a hegyen, elfogynak a magas fenyők, kirepülünk közülük, helyüket átveszik az alacsony bokrok, és a zöld legelők.

Túrautak is vannak, amiken fel lehet jönni, de előfordulhat, hogy az úton kecskék veszekednek.

Hamarosan megérkezünk a felső állomáshoz. A libegő itt sem áll meg, ezért gyorsan ki kell “ugrani” a székekből és ellépni oldalra. Azért nem vészes! De van egy kezelő is, aki figyel, és ha gond van, leállítja a libegőt. (Ebből kifolyólag, amíg utazunk rajta nem kell bepánikolni, ha megáll a libegő, valószínűleg csak valaki nem tudott elég gyorsan kiszállni.) 🙂

A libegő felső állomásától további túraútvonalak indulnak, akár egy egész napot el lehet tölteni a hegyen. De aki nem szeretne hosszabb túrába belevágni, a felső állomás mellett van egy “dombocska”, ami könnyen megmászható, és van csúcskereszt is a tetején. A kereszten harangocska, és megkondítva talán még a kívánságokat is teljesíti. 🙂

Aztán a túrázás és a nézelődés után lefelé indulva fantasztikus panorámában lesz részünk.

Rálátni a Triglav-ra, Szlovénia legmagasabb hegycsúcsára, mely a háromfejű, szlovén Isten nevéről kapta a nevét. Igaz kicsit felhőben van, de így is gyönyörű.

Lent pedig a kabinos felvonó felső állomása és mellette a nagy hotel, ami valószínűleg csak télen üzemel, mert én nyáron nagyon elhagyatottnak láttam. Viszont itt megszállni klassz élmény lehet, mert szinte síléceket csúszhatunk ki a hotelből rögtön a pályákra, és az ablakaiból mindkét irányba fantasztikus kilátás nyílik.

Technikai adatok:

 • alsó állomás: 1499 m
 • felső állomás: 1670 m
 • szintkülönbség: 171 m
 • a libegő hossza: 1109 méter
 • kapacitás: 2090 fő/óra
 • oszlopok száma: 13 db
 • sebesség: 5 m/s
 • az út kb. 10-15 percig tart
 • gyártó: Doppelmayr
 • gyártás éve: 2008.

Aztán sajnos hamar véget ér a csodás repülés és leérünk.

Nyitva tartás: nyáron főszezonban 8:00 – 16:00 óra között. Mindkét irányba háromnegyed 4-ig engednek felülni!

A műszak végére érdemes figyelni, mert szigorúan 4 órakor leállnak. Illetve először felgyorsítják a libegőt, majd az alsó állomás munkatársa az érkező ülőkéket sorban felhajtja. Így amikor körbe érnek a felhajtott ülőkék, látja, hogy senki nincs a libegőn, és leállítják a motorokat.

Árak (2016):

 • felnőtt: egy út 2 Euro, oda-vissza 4 Euro
 • gyerek: egy út 1 Euro, oda-vissza 2 Euro

Továbbá érdemes kicsit melegebben öltözni, mint az időjárásnak megfelelő, mert a libegőn szinte mindig fúj a szél, és fent a hegyen egyébként is  hidegebb van, mint lent a völgyben.
Erős szélben, vagy vihar (villámlás) közeledtével leállítják a libegőt. (Nekünk is necces volt, mert a Vogel túloldalán nagyon csúnya sötét felhő volt és hallani lehetett a dörgést is. De a felső állomással történt telefonos egyeztetés után végül felengedtek bennünket, és megúsztuk szárazon.)

És, hogy miért érdemes kipróbálni?
Mert libegőzni jó! Az ára megfizethető, az élmény viszont megfizethetetlen. 🙂
A suhanás, a csend, a jó levegő, és a lenyűgöző kilátás. Remélem kedvet kaptatok, és ha arra jártok kipróbáljátok nyáron (is)!

És ezért a panorámáért érdemes!

És ha már itt jártok, útközben nézzetek be Bledbe, hiszen úgyis a gyönyörű tó mellett vezet el az út, ott a Bledi vár és isteni krémes vár ránk. Továbbá feltétlenül menjetek el a Vintgar szurdokba, mert az is ott van a szomszéd faluban, egy nagyon könnyű túra és gyönyörű természeti látványosság.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!