Kiránduló

Nagykabinos felvonó a Vogel hegyre

A Vogel hegy neve sokaknak ismerős lehet, hiszen Szlovénia egyik nagy sícentruma található rajta. Közelsége, könnyű megközelíthetősége miatt gondolom sokan jártak már ott télen síelni. De nemcsak télen érdemes felkeresni, hanem nyáron is!

A Bohinji tó mellől induló nagykabinos felvonó nyáron is üzemel, és pillanatok alatt felrepíti a hegyre a kirándulni, túrázni szeretőket. És nagykabinos felvonóval utazni mindig nagy élmény!

Hol található? Szlovéniában, Bled-től 30 km-re dél-nyugatra, a Bohinj-i tó mellett, Ribceb Laz falu után Ukanc felé. Ha a Bohinji tó meg van, ott már ki van táblázva. Térképen ITT.

Gyönyörű környezetben, magas hegyek között, a Triglav Nemzeti Park területén található a Bohinj-Vogel kabinos felvonó. Az alsó állomás körül nagy, ingyenes parkoló áll rendelkezésre.

Az épületben pénztár, sport bolt, és kulturált mosdók is találhatóak.

A felvonó nyáron minden nap reggel 7:30 és este 19 óra között, fél óránként jár. Érdemes a tervezett felfelé indulás előtt legalább 15 perccel megérkezni, mivel a kabin befogadó képessége véges. Azonban ha nagyon sokan vannak, tehát igény esetén sűrűbben is indítják a kabinokat.

Alulról felnézni talán kicsit félelmetes, de higgye el minden félős: megéri leküzdeni a szorongást! 🙂

Nos mi is ez? Egy inga üzemű nagykabinos felvonó, két kabinnal, melyek egyszerre, egymással szemben haladva közlekednek. Egyik fel, másik le. A kabinokban – az utasokon kívül – kezelő személy(zet) is tartózkodik.

A kabin elég nagy, hivatalosan 80 fő fér el benne, de szerintem ha annyian beszállnak, az már erősen szardíniás doboz feeling lehet. Úgy nagyjából 50 főig még el lehet férni benne.

Az alsó állomás 574 méteren található, a felső pedig 1663 méteren.

Út közben találkozunk a másik dróton lógó kabinnal, mely hihetetlen sebességgel húz el mellettünk. Oda is, és vissza is. Tehát valószínűleg mi is hihetetlen sebességgel haladunk. 🙂

Ahogy emelkedik a kabin, úgy nyílik ki a táj előttünk. Hamarosan csodálatos panorámában gyönyörködhetünk. Rálátni a Bohinji tóra és a völgyben megbújó falvakra.

A Vogel a Júlia-Alpok területén található, legmagasabb csúcsa 1922 méter magas, tehát a felvonó csak a hegy derekáig megy fel, nem a csúcsig. Odáig még lehet egy nagyobbat túrázni.

A hegy oldalán körülbelül 1300 méteren van az erdő-határ, fölötte már csak alacsony cserjék és zöld legelők láthatóak.

A felső állomáshoz érve a kabin lassít, majd szépen lassan beáll a rámpához, lenyílik a korlát és lehet kiszállni. Az egész utazásban ez az utolsó kb. fél perc a leg-idegtépőbb, amikor már majdnem megáll a kabin, de még nem vagyunk ott a rámpánál, és centiről centire haladva emelkedünk a megfelelő helyre. Ilyenkor nagy megkönnyebbülés, amikor kinyílik az ajtó.

A felső állomás rámpája kicsit kinyúlik a sziklák fölé, és acélrácsból készült. Teljesen stabil és biztonságos. Csak félelmetes egy kicsit. 🙂

De a bátrak ki is mehetnek nézelődni a széléig, mert a panoráma lélegzetelállító.

Fantasztikus rálátás nyílik a Bohinji tóra, melynek valami eszméletlen színe van. Aki nem a saját szemével látja, el sem hiszi. A csodás színek oka itt is a mészkő és a napfény. (A fotó ezt nem adja vissza, ezt élőben kell látni.)

A hegyen lehetőség van siklóernyőzésre, hegyi kerékpározásra, valamint kutyát is fel lehet vinni a felvonóval. Az ilyen egyéb “szállítmányoknak” külön jegyet kell váltani.

Az első felvonót a Vogel hegyre 1962-ben kezdték el építeni és két év múlva, 1964. július 4-én indult meg a forgalom egy 15 fő befogadó képességű kabinnal. Ezek után fent a hegyen is építettek még több libegőt és húzóliftet, ezáltal beindult az idegenforgalom.

A vendégek számának folyamatos növekedésével oda jutottak, hogy a kabinokat nagyobbra kellene cserélni. Erre 40 év után került sor, 2001-ben építették át a felvonót. Ma a kabinok mozgatását egy, a felső állomáson elhelyezett 633 kW-os elektromotor biztosítja. 

Fent a felső állomás épületében étterem működik, és természetesen fent is vannak ingyenes mosdók. A felvonó épülete mellett pedig egy nagy hotel található, ami talán télen működik, de én nyáron mindig teljesen elhagyatottnak láttam.

A felső állomás épületéből kilépve túrautak jelzőtábláival találjuk szembe magunkat. Fent kolompoló tehenek és veszekedő kecskenyájak társaságában túrázhatunk, és élvezhetjük a lélegzetelállító panorámát.

Az egyik libegő nyáron is üzemel, ezzel még magasabbra utazhatunk kényelmesen, ahol csúcskereszt is van, és ahonnan még csodásabb a kilátás.

Túrázás közben egyre figyeljünk, mikor megy le az utolsó kabin! Biztos le lehet menni gyalog is valamerre, de az lényegesen tovább tart, mint felvonóval.

A felső állomáson a be- és kiszállásnál a tériszonyosoknak komoly kihívással kell szembenézniük, mert a felső állomás padlója fémrács. És igen, át lehet látni rajta.

Először nekem is komoly problémáim voltak vele. Még másodszor is. De megéri leküzdeni a félelmet!!! 🙂

Technikai adatok:

 • alsó állomás: 569 m
 • felső állomás: 1533 m
 • szintkülönbség: 964 m
 • a pálya hossza: 1663 m
 • az út kb. 6 percig tart
 • a kabinok száma: 2 db
 • az oszlopok száma: 2 db
 • a lift kapacitása: 950 fő/óra
 • a kabin sebessége: 9 m/s
 • az átadás éve: 2001
 • gyártó: Poma

Út közben két oszlop tartja a drótköteleket. Ez azért érdekes, mert miközben a kabin az oszlopok görgőin áthalad, kicsit döcög és utána (főleg lefelé) kissé kileng. Ez nem annyira jó érzés, ilyenkor lehet jó hangosan huhogni, a kezelő biztosan jókat mosolyog magában ezen. 🙂

Jegyárak nyár (2016):

(2017-es még nincs fent a honlapjukon, de évek óta nem változtak az árak, ezért tartom valószínűnek, hogy jövőre is ugyanennyi lesz.)

Hegy ÉS völgymenet, oda-vissza:

 • felnőtt 14 Euró
 • diák (15 és 24 év között, igazolvánnyal) és nyugdíjas (60 év felett, igazolvánnyal) 12 Euró
 • gyerek (6-14 év között) 9 Euró
 • 6 év alatti gyerekeknek ingyenes (a teljes árat fizető szülőkkel együtt utazva)

Hegy VAGY völgymenet, egy út:

 • felnőtt 10 Euró
 • diák és nyugdíjas 8 Euró
 • gyerek 7 Euró
 • gyerek 6 év alatt ingyenes.

Családi jegy vásárlása esetén a retúr felnőtteknek 12 Euró, gyerekeknek 8 Euró, egy út felnőtteknek 9 Euró, gyerekeknek 6 Euró.

Egyéb szállítmányok: kerékpár, siklóernyő és kutya 4 Euró.

Ha erre jártok tehát, ne hagyjátok ki nyáron se a Vogel hegyet, mert egy nagyon klassz kabinos felvonóval lehet utazni a magasba.

És ha már felmentek a Vogel hegyre, próbáljátok ki a libegőt is, mert libegőzni fantasztikus érzés, és nézzétek meg a Bohinji tavat is, nyáron fürödni is lehet benne, valamint hajó is közlekedik rajta. Meg a Bledi tó is megér pár napot, az út úgyis ott jön el mellette. A Bledi tó mellett vár is van és a szomszéd falunál található a Vintgar szurdok, ami a legszebb az összes szurdokvölgy közül.

És ha szeretnétek értesülni az új bejegyzésekről, kövessétek a Kiránduló facebook oldalát is.

(Az első kép a bohinj.si, az utolsó a bled.si oldalról származik. A többi saját.)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!